VLB branche homepage VLB branche organisatie VLB branche producten VLB branche projecten VLB branche fac VLB branche contact

Overzicht projecten

Restauratie omgang Bedevaartskerk (Brielle)

De Groep Bouw en Vastgoedonderhoud B.V. heeft de betonnen omgang van Bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle gerestaureerd.

Betonschade
De omgang (1912) met zijn puntvormige dak is een van de eerste gewapend betonconstructies van Nederland. Wapeningscorrosie door carbonatatie was de grootste oorzaak van de betonschade, die vooral de 64 kolommen betrof. “Bovendien was het beton op sommige plaatsen erg poreus en afgebrokkeld”, zegt projectleider Fred van der Horst van De Groep. Restauratie van het rijksmonument was onvermijdelijk en in 2010 gaf Bisdom Rotterdam daartoe opdracht.

Proces(sie)gang
Na het waterstralen van alle oppervlakken werd waar nodig nieuwe wapening geplaatst. Vervolgens werd de bekisting gesteld om de kolommen aan te storten met LG 40. “Deze lichtgewicht gietmortel werd speciaal voor dit project ontwikkeld en aangepast aan de condities van het bestaande beton.”
Na het drogen van de kolommen kwam de grootste uitdaging: de vele (kruis)togen goed en gelijkluidend bekisten om deze met spuitbeton (NSM MultiRep) te versterken. Het dak en de wanden werden handmatig en met spuitbeton gerepareerd. Bekistingsnaden werden met CR 500 plamuurmortel weggewerkt. De steunberen aan de buitenzijde werden pneumatisch vrijgehakt en handmatig hersteld. Als afwerklaag werd overal Uniprotect Acryl (handmatig of airless) aangebracht.

Trots
Van der Horst is trots (“Graag meer van zulke projecten”) en tevreden over de samenwerking met Grouttech: “Waar wij vrije keus hebben, passen wij hun materialen toe. Grouttech is deskundig, weet waarover ze praat en kan goed adviseren.”

Opleverdatum: december 2011

Grouttech

Postbus 57
8070 AB Nunspeet
0341 25 17 34
0341 25 46 14
info@grouttech.nl
www.grouttech.nl

Grouttech gevestigd in Nunspeet (Nederland) en Aalst (België) is opgericht in 1978, biedt voor de woningbouw, woningbouwrenovatie, betonreparatie, weg- en waterbouw en de utiliteitsbouw een volledig productenpakket.
De producten die door Grouttech in haar assortiment zijn opgenomen, worden allen door internationaal toonaangevende, gecertificeerde en gespecialiseerde bedrijven geproduceerd, zoals:

Krimparme mortels, betonreparatiesystemen, kelderafdichtsysteem en injectiehulpstoffen

Injectieharssytemen, waterdichtingssytemen, en oppervlakte afdichtsystemen

Kunststof vloersystemen

Betonspuitmortels


Diverse materialen van Grouttech zijn voorzien van een Komo-certificaat, ATG keuring, basiskeuring of ZTV-Riss certificaat.
De specialistische kennis in combinatie met gespecialiseerde en gecertificeerde producten zorgen voor een optimale cohesie van kennis en kwaliteit.

website ontwerp en bouw: Haka Prins