VLB branche homepage VLB branche organisatie VLB branche producten VLB branche projecten VLB branche fac VLB branche contact

Overzicht projecten

Restauratie Monnoyer schoorsteen (Heusden-Zolder)

Aannemingsbedrijf Renotec heeft de monumentale en geklasseerde Monnoyer schoorsteen van de voormalige steenkolenmijn in Heusden-Zolder (B) aan de binnen- en buitenzijde gerestaureerd.

Herbestemming mijnterrein
NV Mijnen voert een herbestemmingoperatie uit en gaf Renotec opdracht om de schoorsteen te restaureren en valgevaar te keren. De Monnoyer schoorsteen is een staaltje prefab (industrie)bouw die de gelijknamige firma in 1906 patenteerde. De toren bestaat grotendeels uit betonnen elementen.

Verzwakte constructie
Uit inspectie bleek dat de toren na de mijnsluiting in 1992 instabiel was geworden. “Aanvankelijk leek afbreken de enige optie”, zegt projectleider Dries Weyens van Renotec. “Aan de binnenzijde had zwavelzuur het beton en wapeningstaal ernstig aangetast; de oorspronkelijke 10 tot 12 cm dekking was op sommige plekken praktisch verdwenen. Aan de buitenzijde hingen bijna alle ribben los en spatten betonschilfers af.”

Binnentoren van spuitbeton
Renotec heeft de binnenzijde van de toren met een laag glasvezelversterkt spuitbeton van 8 cm bedekt, nadat stalen ankers aan de oude prefab elementen waren bevestigd om de oude schoorsteen aan de nieuwe kern op te hangen. “Wij maakten gebruik van Gun 172 van Grouttech omdat deze natte spuitmortel goed tot 60 meter hoogte te verpompen is en - met toevoeging van AF L Versneller aan de spuitkop - dik te verspuiten. Het resultaat is een mooi, dicht en glad betonoppervlak zonder één krimpscheurtje.”

Schil van gele granulaatmortel
De afgeschilferde buitenlagen en gecorrodeerde ribben zijn gestraald en opgegoten met Grouttech ConCrete 80FL zelfverdichtend beton, geleverd in eigen Grouttech silo’s. Om het bestaande beton qua kleur en textuur te evenaren, werden na samenspraak met Koplamp Architecten BVBA uit Roeselare gele kleurstof en gebroken kalksteen toegevoegd. Op de toren heeft Renotec twee nieuwe prefab gebogen elementen laten plaatsen. Zo is het resultaat een bijna perfecte kopie van de oorspronkelijke schoorsteen.

Grouttech

Postbus 57
8070 AB Nunspeet
0341 25 17 34
0341 25 46 14
info@grouttech.nl
www.grouttech.nl

Grouttech gevestigd in Nunspeet (Nederland) en Aalst (België) is opgericht in 1978, biedt voor de woningbouw, woningbouwrenovatie, betonreparatie, weg- en waterbouw en de utiliteitsbouw een volledig productenpakket.
De producten die door Grouttech in haar assortiment zijn opgenomen, worden allen door internationaal toonaangevende, gecertificeerde en gespecialiseerde bedrijven geproduceerd, zoals:

Krimparme mortels, betonreparatiesystemen, kelderafdichtsysteem en injectiehulpstoffen

Injectieharssytemen, waterdichtingssytemen, en oppervlakte afdichtsystemen

Kunststof vloersystemen

Betonspuitmortels


Diverse materialen van Grouttech zijn voorzien van een Komo-certificaat, ATG keuring, basiskeuring of ZTV-Riss certificaat.
De specialistische kennis in combinatie met gespecialiseerde en gecertificeerde producten zorgen voor een optimale cohesie van kennis en kwaliteit.

website ontwerp en bouw: Haka Prins